တုပ်ကွေးနဲ့အအေးမိဖျားနာခြင်းရောဂါပိုးကို
ခုခံဖို့အတွက် အဟာရဖြစ်စေမယ့် အစားအစာများကို စားသုံးရပါမယ်။
တုပ်ကွေးဝေဒနာခံစားနေရပြီဆိုလျှင် အစားများများစားသင့်ပါတယ်။
များသောအားဖြင့် ဖျားနာနေတဲ့လူနာတွေကို အစားမကျွေးကြတာဟာ တကယ်တော့
မှားယွင့်တဲ့ ယူဆမှုတစ်ခုဖြစ်ပါတယ်။ ် အူရောင်ငန်းဖျားကလွဲလို့
ဘယ်လိုဝေဒနာမျိုးပဲဖြစ်ဖြစ် အစားဝင်မှာသာ လူနာဟာ မြန်မြန်ဆန်ဆန် ပြန်လည်
ကျန်းမာလာမှာပါ။
၁။ ရေ
တုပ်ကွေးဝေဒနာခံစားနေရလျှင်
ရေများများသောက်ပါ။ dehydration ကိုဖြစ်စေတဲ့ ကော်ဖီ၊ လက်ဖက်ရည်တို့ကို
မသောက်သင့်ဘဲ ရေကိုသာ များများသောက်သင့်ပါတယ်။ တုပ်ကွေး ဗိုင်းရပ်စ်ကို
ခုံခံနိုင်စွမ်းရှိတဲ့ ဂလူးကို့စ်ဓာတ်ပါတဲ့
ဖျော်ရည်များများသောက်သင့်ပါတယ်။
၂။ ရေနွေးကြမ်း
ရေနွေးကြမ်းပူပူကို
သောက်သင့်ပါတယ်။ နှာရည်ယို၊ နှာခေါင်းပိတ်ခြင်းတို့ကို သက်သာစေဖို့အတွက်
green tea လက်ဖက်ရည်ကြမ်း (ရေနွေးကြမ်း) ပူပူဟာ အင်မတန် သင့်လျော်ပါတယ်။
၃။ ကြက်စွပ်ပြုတ်
ကြက်စွပ်ပြုတ်ရည်ဟာ
ရှေးခေတ်ကတည်းကပင် လူနာများအတွက် အကောင်းဆုံး အဟာရဖြစ်ပါတယ်။ ကြက်သားဟာ
လေပြွန်ယောင်ရမ်းခြင်းကို သက်သာစေနိုင်ပါတယ်။ ကြက်စွပ်ပြုတ်တွင်
ဟင်းသီးဟင်းရွက်များ ရောနှောချက်ပြုတ်စားသုံးလျှင်လည်း တုပ်ကွေးဝေဒနာမှ
မြန်မြန်သက်သာပျောက်ကင်းစေနိုင်ပါတယ်။ ကြက်သားဟာ
ပရိုတိန်းဓာတ်ကြွယ်ဝခြင်းကြောင့် ကိုယ်ခန္ဓာအားနည်းခြင်း ၊ ဖျားနာခြင်းမှ
အလျင်အမြန် သက်သာစေရန် ကြက်သားကို စားသုံးသင့်ပါတယ်။
၄။ ဟင်းသီးဟင်းရွက် ဖျော်ရည်
တုပ်ကွေးဖြစ်လို့
ခံတွင်းပျက်ပြီး မစားချင် မသောက်ချင်ဖြစ်နေတဲ့အခါမှာ
ဟင်းသီးဟင်းရွက်တွေကိုလည်း စားသုံးချင်မှာ မဟုတ်ပါဘူး။
လတ်ဆတ်တဲ့ဟင်းသီးဟင်းရွက်ဖျော်ရည်များကတော့ သောက်သုံးရလွယ်ကူပါတယ်။
ဟင်းသီးဟင်းရွက်ဖျော်ရည်များဟာ ခန္ဓာကိုယ်ထဲမှာရှိတဲ့
တုပ်ကွေးဗိုင်းရပ်စ်ကို ခုခံနိုင်စွမ်း immune
ကိုတိုးပွားလာစေမှာဖြစ်ပါတယ်။
၅။ ကြက်သွန်ဖြူ
ခန္ဓာကိုယ်ထဲက
အဆိပ်အတောက်တွေကို ဖယ်ရှားနိုင်စွမ်း၊ ရောဂါပိုးတို့ကို
ခုခံနိုင်စွမ်းရှိတဲ့ ကြက်သွန်ဖြူဟာလည်း တုပ်ကွေးဝေဒနာသည်များအတွက်
အစားသုံးသင့်ဆုံးတစ်ခုဖြစ်ပါတယ်။
၆။ ငှက်ပျောသီး
ကြွက်သားများညောင်းညာကိုက်ခဲခြင်းမှ
သက်သာစေဖို့အတွက် ပိုတက်ဆီယမ်ဓာတ်ကြွယ်ဝတဲ့ ငှက်ပျောသီးကိုလည်း
တုပ်ကွေးဝေဒနာရှင်များ စားသုံးသင့်ပါတယ်။
၇။ ဂျင်း
ဂျင်းဟာ
အစွမ်းထက်တဲ့ ဆေးစွမ်းကောင်းတစ်ခုဆိုတာ အများ သိရှိပြီးဖြစ်ပါတယ်။
တုပ်ကွေးဖျားနာခြင်းနှင့် ဆက်နွယ်နေတဲ့ အစာအိမ်ဝေဒနာ၊
ဝမ်းပျက်ဝမ်းလျှောခြင်းတို့ကို သက်သာပျောက်ကင်းစေဖို့ ဂျင်းကို
စားသုံးသင့်ပါတယ်။ သဘာဝဂျင်းဖျော်ရည်ဟာ သကြားဓာတ်လွန်ကဲပြုပြင်ထားတဲ့
ဂျင်းဖျော်ရည်များထက် ပိုလို့ အစွမ်းထက်ပါတယ်။
၈။ ပေါင်မုန့်
ပျို့အန်ချင်စိတ်ဖြစ်လို့
အစားများ မစားနိုင်ဘူးဆိုလျှင် ပေါင်မုန့်က စားသုံးဖို့
အဆင်ပြေဆုံးဖြစ်ပါတယ်။ ပျော့ပြောင်းတဲ့ပေါင်မုန့်က
မစားချင်မသောက်ချင်စိတ်ဖြစ်နေချိန်မှာ စားသုံးဖို့ လွယ်ကူစေပြီး
လူ့ခန္ဓာကိုယ်အတွက် အဟာရလည်း ဖြစ်စေပါတယ်။ စွပ်ပြုတ်နဲ့တကွ
ပေါင်မုန့်ကိုပါတွဲဖက်စားသုံးခြင်းဖြင့် မြန်မြန်ဆန်ဆန်
အားအင်ပြန်လည်ပြည့်ဖြိုးကာ ကျန်းမာလာမှာ ဖြစ်ပါတယ်။
ဟနစံ
၁၁ ရက်၊ ဇူလိုင်လ၊ ၂၀၁၂ ခုနှစ်။
No comments:
Post a Comment